tiistai 12. tammikuuta 2016

Vaahtokarkkilumiukot.


Törmäsin tähän ohjeeseen jo kauan sitten, mutta testasin vasta pari viikkoa sitten. Ohje ja video vaahtokarkkien tekoon löytyy youtubesta, mutta kopioin sen myös tähän.


2 dl vettä
400 g sokeria
2 dl vaaleaa siirappia
¼ tl suolaa
1 kpl vaniljatanko
7 kpl liivatelehtiä

n.2 dl puuterisokeria

Valmistele vuoka
Öljyä noin 20 x 30 cm kokoinen vuoka ohuesti rypsi- tai auringonkukkaöljyllä. Laita öljytyn pohjan päälle leivinpaperi. Pöllytä päälle puuterisokeria.

Laita paksupohjaiseen kattilaan sokeri, siirappi, suola, vesi ja halkaistu vaniljatanko. Lämmitä seosta hitaasti hämmentäen, kunnes sokeri on sulanut ja keitä seosta sen jälkeen hiljalleen hämmentämättä 12 minuuttia.

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan noin viideksi minuutiksi. Purista vesi pois pehmenneistä liivatteista ja laita ne kovaa kuumuutta kestävään vatkauskulhoon. (Keitetty sokerimassa on paljon kuumempaa kuin kiehuva vesi. Jos vatkaat käsivatkaimella, käytä keraamista tai metallista astiaa. Varmista yleiskoneen vatkauskulhon lämmönkestävyys.) Kaada liivatteiden päälle kuuma sokerimassa ja ala vatkaamaan seosta koneen melalla aloittaen hitaimmasta nopeudesta, ettei kuuma seos roisku ulos kulhosta. Nosta nopeutta pikkuhiljaa, kun seos paksuuntuu. Seos on valmista, kun se on sitkeää, venyvää, valkoista ja paksua. Myös vatkauskulho on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi, kun seos on valmista.

 Levitä massa tasaisesti valmistelemaasi vuokaan. Voit käyttää kylmään veteen kastettuja sormia apuna. Puuteroi pinta pölysokerilla ja anna vaahtokarkin hyytyä seuraavaan päivään.

Nosta valmis vaahtokarkkimatto vuoasta puuterisokeroidulle leivinpaperille. Leikkaa neliöiksi tai ota muotilla kuvioita. Pyöräytä leikattu pala kulhossa jossa on puuterisokeria ja ravista ylimääräiset sokerit pois siivilässä.

Lumiukkoon tarvitset kolme erikokoista ympyrämuottia. Työnnä vaahtokarkkikiekot puiseen grillitikkuun, tee hattu lakumatosta ja paksusta lakupalasta. Silmät, suu ja napit voi pursottaa tummalla suklaalla.

1 kommentti: